Orgid Pure - Energetische en psychische empowerment
RSS Fan worden

Recente posts

Verlangens
Ezine Orgid wintereditie
Nieuwsbrief Zomereditie
Hoog sensitiviteit (HSP)
Chakra's & Aura

Categorieën

Chakra's & aura
De essentie van hoogsensitiviteit
Ezine Orgid
Het leven is hart
Migraine en hoofdpijnen
Sensitiviteit en gronding
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Migraine en hoofdpijnen

Welkom lezers,
 
De komende periode wil ik een aantal onderwerpen/ziektebeelden onder de aandacht brengen.
 
In mijn praktijk komen regelmatig mensen met bepaalde ziektebeelden.
Naast de informatie over de achtergrond van het ziektebeeld en mijn behandeling raad ik mensen vaak aan zich ook te verdiepen in complementaire behandelingen. Hieronder een aantal op een rijtje gezet.
 
In de praktijk blijken alternatieve behandelwijzen die complementair worden ingezet zeer goede resultaten op te leveren (betrouwbare  onderzoeken wijzen dat uit).
Ik ben dan ook een voorstander om deze meer onder de aandacht te brengen.
 
Achtergrondinformatie komt ondermeer voort uit het werk van de IOCOB. Stichting voor Innovatief Onderzoek en Onderwijs van Complementaire Behandelwijzen. Donaties zijn welkom!
 
Vandaag gaat het over het ziektebeeld migraine en hoofdpijnen, en de mogelijke complementaire therapieen die daarvoor ingezet kunnen worden.
 
Verscheidene therapieen hieronder leveren mogelijkerwijs een positieve bijdrage aan het verminderen van de hevigheid, de duur en de frequentie van migraine-aanvallen.
 
Mocht u een therapie willen gebruiken, bespreek dit dan altijd eerst met uw huisarts! Wanneer u zelf geen migraine of hoofdpijn hebt, maar iemand kent die deze klachten wel heeft, geef de informatie dan door!
 
Wie weet is een van de complementaire therapieen een schot in de roos!
 
Mocht de reguliere therapie niet voldoende effectief zijn, dan zijn er verschillende behandelingen in de complementaire zorg, die mogelijk effectief kunnen zijn. Met acupunctuur zijn goede resultaten geboekt.
 
Acupunctuur voor migraine: algemeen geaccepteerd! Nu de Cochrane-groep in Januari 2009 al aangaf dat acupunctuur zinvol is bij de behandeling van spanningshoofdpijn, is het een duidelijk signaal voor wat nu ook over migraine gezegd wordt.  Acupunctuur verdient een plaats in de reguliere geneeskunde als een bewezen effectieve behandeling bij het voorkomen van migraine-aanvallen! En de Cochrane-groep suggereert zelfs dat acupunctuur beter is dan regulier. Een doorbraak.
 
Wanneer patienten frequent migraine aanvallen hebben, wordt vaak een profylaktisch geneesmiddel (innemen van een geneesmiddel ter voorkoming van) overwogen, in de hoop dat er minder aanvallen optreden. Een regulier middel dat daarvoor vaak ingezet wordt is propanolol, een betablokker. Het kan echter zijn dat patienten hier te veel bijwerkingen van ervaren. Dan kan er overwogen worden om alternatieven te proberen zoals co-enzym Q10. In een paar kleine studies lijkt Q10 de frequentie van migraine aanvallen soms te verminderen.
Vitamine B2 (riboflavine), in een dosering van 400 mg per dag, blijkt te werken bij migraine-patienten als preventiemiddel.
 
Groot Hoefblad is een plant die veel gezien wordt langs sloten en vijvers. In het Latijn wordt de plant Petasites hybridus genoemd en in het Engels butterbur. Het zomaar eten van delen van de plant is niet aan te raden, omdat de bovengrondse plantendelen giftig zijn. Wanneer echter een extract van de wortels wordt gemaakt, kan dit ingezet worden als preventief middel tegen migraine. Daar werd dan ook onderzoek naar gedaan.
 
Wanneer reguliere medicatie te veel bijwerkingen geeft of de migraineaanvallen niet vermindert, kan overwogen worden om magnesium in te nemen. In een studie uit 2008 hebben onderzoekers magnesium onderzocht bij patienten zonder aura in een dubbelblinde gerandomiseerde studie.
 
Mind-body benaderingen blijken uit vele klinische studies duidelijk positieve effecten te hebben op de klachten bij migraine en hoofdpijnen. Ook in meta-analyses is dit nogmaals benadrukt.Mind-body benaderingen zijn dus zinvol bij hoofdpijn, waaronder migraine. De patient mag bij deze benaderingen zelf het heft in handen nemen!
 
Het artikel begint met: Mind-body medicine focust op interacties met het brain, de geest, het lichaam en gedrag, en op mechanismen waarin emotionele,mentale, sociale, spirituele en gedragsfactoren de gezondheid kunnen beinvloeden. Mind-body medicine legt de nadruk op respect en stimuleert de capaciteit van een persoon tot zelfkennis en zelfzorg.
 
Bij de mind-body benaderingen wordt de nadruk gelegd op de patient die zijn eigen coach leert te zijn, en die door middel van oefeningen gaat inzien hoe in zijn leven emotionele, mentale, spirituele en gedragsfactoren zijn gezondheid beinvloeden. Om daarna duidelijk actie te ondernemen. Mindfulness is daarvan een mooi voorbeeld!
 
In 2008 is er weer een mooi overzicht verschenen van mind-body technieken in de neurologie, waaruit duidelijk wordt dat er veel onderzoek is gedaan naar mind-body benaderingen. Gebaseerd op 39 klinische gecontroleerde studies wordt in de Amerikaanse richtlijnen voor migraine (US Headache Consortium treatment guidelines) een aantal mind-body technieken geadviseerd, zoals relaxatietechnieken, biofeedback in combinatie met ontspanningstraining, EMG biofeedback en cognitieve gedragstherapie.
Mindfulness, ofwel meditatie, is de rode draad in al deze technieken. Volledige aandacht in het hier en nu.
 
Yoga bij migraine: een studie uit 2007 geeft aan dat Yoga zinvol ingezet kan worden bij patienten met migraine. In een gerandomiseerde studie werden meer dan 70 patienten verdeeld in of Yoga of een controle groep. Na drie maanden waren de klachten van migraine bij de Yoga beoefenaars duidelijk en significant minder.
 
 
 

5 Reacties op Migraine en hoofdpijnen:

Comments RSS
http://www.writeanessay.net on dinsdag 10 februari 2015 12:14
You always can publish something absorbing that does not waste minutes of your life like what you see on countless other sites. This is very interesting and I will be back for more. Thanks for sharing^^!!))**(
Reageren op een reactie


Renee M. Shay on vrijdag 4 december 2015 19:43
Very nice and helpful information has been given in this article.
Reageren op een reactie


vigrx on zaterdag 30 december 2017 20:39
Great site!
Reageren op een reactie


vigrx on zaterdag 30 december 2017 21:52
Great job!
Reageren op een reactie


vigrx on zaterdag 30 december 2017 22:00
Great site!
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint